Het is bijna zover… Langzamerhand worden de dagen langer en de temperaturen warmer, tekenen dat de lente er (eindelijk) weer aan komt!

Een wijn die ik altijd associeer met lekker weer is de rosé. Natuurlijk kan een rosé ook best met wat minder weer, maar ik zie mezelf al helemaal zitten op het terras met een zonnetje op mijn gezicht en een goed glas rosé in mijn hand. Of lekker op een kleedje picknicken in het park zoals de foto hierboven... Jij ook?
Een goed moment dus om even wat dieper op deze terrasfavoriet in te duiken dacht ik zo. Hoe wordt rosé nou eigenlijk gemaakt? Is lichte rosé nou echt beter dan donkere? In deze blog beantwoorden we deze vragen en meer!
Hoe wordt rosé gemaakt?
Vaak wordt er gedacht dat rosé een mix is van rode en witte wijn. Toch is dit (bijna) nooit het geval. Het is zelfs in (volgens mij) heel Europa niet toegestaan om zo rosé te maken, met als uitzondering de rosé Champagne waar wel een beetje rode wijn aan de witte bubbels wordt toegevoegd. Maar wat mag dan wel?
Wat elke rosé gemeen heeft is dat er sowieso blauwe druiven gebruikt zijn om de wijn te maken. Dit, omdat de kleurstoffen uit de schil de wijn kleur geeft.
Bij de klassieke manier van het maken van rosé, de korte inweek methode, behandelt de wijnmaker het druivensap als een witte wijn, maar worden de blauwe schilletjes kort mee geweekt in de pers. Zo krijgt het druivensap een licht rode/roze kleur. Een wijnmaker kan er ook voor kiezen om de schilletjes iets langer mee te weken om de wijn meer pit en een geconcentreerdere smaak te geven. De kleur van de rosé zal hierdoor ook wat donkerder worden.
Bij de afloopmethode (of saignée rosé zoals ze dat zo mooi zeggen) wordt er tegelijkertijd rode wijn en rosé gemaakt. Na een korte inweking laat de wijnmaker een gedeelte van het druivensap aflopen om een geconcentreerde rode wijn te krijgen. De wijn dat overblijft in de tank wordt rode wijn, terwijl het druivensap dat is afgelopen weer wordt behandeld als een witte wijn en zo een rosé wordt.
De laatste methode om rosé te maken wordt steeds populairder: het mengen van witte en rode druiven. Ja, het is inderdaad een beetje dubbel, want het mengen van witte en rode wijn mag niet en het mengen van de druiven wel. Vraag me niet waarom. Rosé wijnen die op deze manier worden gemaakt krijgen vaak het ‘blush’ kenmerk op de fles. Je hebt vast wel eens een Pinot Grigio Blush of een Sauvignon Blanc Blush gezien? Nu weet je dan ook hoe die gemaakt wordt!

Zegt de kleur iets over de kwaliteit?
Als je net al een beetje tussen de lijntjes door hebt gelezen weet je het antwoord misschien al. Nee, de kleur zegt niets over de kwaliteit van de rosé.
Het is dus ook niet zo dat een donkere rosé zoet is en een lichte droog. Of dat een lichte rosé beter is dan een donkere. Echt niet!
Waar de kleur wél iets over zegt is de stijl van de wijn. Hoe donkerder de kleur, hoe langer de schilletjes van de blauwe druif hebben mee geweekt met de wijn. Deze rosé’s zullen dus wat meer body en pit hebben, terwijl een lichte rosé een wat subtielere smaak heeft.
Ik snap echt dat het ideaalbeeld van rosé een mooi licht exemplaar uit de Provence is, maar daag jezelf eens uit en probeer iets anders! Of koop een selectie en probeer het eens uit, wie weet wordt je nog verrast!

Deze foto is gedeeld van Het Wijnportaal
Fun fact: afgelopen zomer mocht ik aanwezig zijn bij een masterclass over Europese BOB rosé wijnen. Onder deskundige begeleiding van Esmee Langereis heb ik toen in totaal 10 rosé wijnen geproefd variërend van licht tot fel, van basic tot exquise. Hun slogan ‘rosé is meer dan een kleur’ kan ik zeker beamen!
Comentários